Ako používať medzizubnú kefku?

Prečo používať medzizubnú kefku?

Na čistenie medzizubných priestorov používa väčšina z nás zubnú niť. Pri manipulácii s ňou však nastáva problém pri čistení zadných zubov, tzv. stoličiek. So zubnou niťou sa zadné zuby čistia ťažšie, nemotorne a neefektívne. Jej funkciu v zadnej časti úst teda nahrádzajú medzizubné kefky, ktoré by mali byť tiež každodennou súčasťou našej dentálnej hygieny.

Klasická zubná kefka sa nedostane do neprístupných miest chrupu. To má za následok rozširovanie baktérií zubného kameňa v medzizubných priestoroch a vznik zubného kazu. Tieto medzery skrývajú až 40% povrchu zuba. Zanedbaná starostlivosť o tieto miesta má často nepriaznivý dopad na zdravie zubov. Ošetrovanie zubných kazov na týchto miestach je veľmi zložité a často je zubný kaz spozorovaný až v jeho vážnejšom štádiu.

Čo sú to medzizubné kefky?

Medzizubné kefky sú malé a ohybné kefky, ktoré majú za úlohu dostať sa do ťažko dostupných miest, predovšetkým v zadnej časti úst. Používajú sa aj na čistenie zubného strojčeka a zubných implantátov. Kvalitná kefka musí byť dostatočne ohybná s dostatočným množstvom štetiniek, aby sme si nepoškodili ďasná.

Pri citlivých ďasnách volíme kefku, ktorá má drôtené štetinky potiahnuté plastom. Dôležité je nepoužívať v spojení s touto kefkou zubnú pastu, ktorá obsahuje abrazívne zložky. Tieto pasty brúsia povrch zuba.

Výber medzizubnej kefky

Dbajte na výber správnej veľkosti kefky. Je vhodné vyberať čo najväčšiu kefku, ktorá sa zmestí do medzier vašich zubov. Príliš malá medzizubná kefka je v konečnom dôsledku neefektívna. Ideálne je vybrať aspoň 2 kefky (väčšiu a menšiu), keďže dospelý človek má až 30 medzizubných priestorov, na ktoré ich môžete použiť (tým pádom môžu mať rôznu veľkosť). Kefka sa musí pohodlne zmestiť do týchto miest. Na trhu je možnosť zakúpenia mixu takýchto kefiek, aby ste si vyskúšali, ktorá veľkosť vám sadne najlepšie.

Ako používať medzizubnú kefku

  1. Vyberte správnu veľkosť. Kefka by sa  mala pohodlne zmestiť do medzery medzi zubami.
  2. Opatrne vkladajte štetinky medzi zuby, snažte sa ich neohýbať. Nechajte takéto nastavenie štetiniek, neohýbajte ich iným smerom. Mohli by ste ich poškodiť.
  3. Niekoľkokrát posúvajte kefkou v medzere.
  4. Pri zubných náhradách sa odporúča používať medzizubné kefky, ktoré majú štetinky potiahnuté plastom (bez neho by ste mohli aparát poškodiť).
  5. Kefku po pár zuboch pravidelne oplachujte.