Ako získať dokonalé zuby?

Správna technika čistenia zubov je veľmi dôležitá pre dosiahnutie dokonalého stavu zubov. Pod týmto pojmom sa skrývajú zdravé, biele a silné zuby. Prinášame niekoľko pravidiel, ktorých by ste sa mali držať, ak chcete dosiahnuť čo najlepší stav vašich zubov.

Ako mať dokonalé zuby?

  1. Zuby si umývajte minimálne dvakrát denne. Ak máte možnosť umyť zuby alebo vypláchnuť si ústa po každom jedle je to veľké plus.
  2. Je dôležité vedieť ako správne čistiť zuby. Technika čistenia zubov je omnoho dôležitejšia ako frekvencia alebo časová náročnosť. Správnej technike čistenia zubov sa venujeme v osobitnom článku.
  3. Výberu správnej zubnej kefky venujte náležitú pozornosť. Nie všetky kefky sú kvalitné a vhodné práve pre váš chrup. Väčšinou lacnejšie zubné kefky sú omnoho tvrdšie a pri dlhodobom používaní môžu mať negatívny dopad na zdravie zubov. Takéto kefky nemajú špeciálne upravené štetinky (zbrúsené laserom) a môžu poškriabať ďasná alebo zubnú sklovinu.
  4. Nezabúdajte na dentálnu hygienu aspoň raz ročne. Pouvažujte nad pieskovaním, ktoré odstráni z povrchu zubov vonkajšie zafarbenia.
  5. Takisto nezabúdajte na zubnú niť a medzizubnú kefku. Klasická zubná kefka sa nedostane do všetkých miest v ústnej dutine – medzery medzi zubami sa tak stávajú rajom pre baktérie spôsobujúce zubný povlak, ktorý často vedie k zubnému kazu.
  6. Tesne po jedení si zuby neumývajte. Počkajte aspoň 30 minút. Niektoré potraviny obsahujú kyseliny, ktoré jemne narúšajú zubnú sklovinu a mechanické pôsobenie zubnej kefky by ju mohlo narušiť. Medzi tieto potraviny a nápoje patria predovšetkým citrusové plody, ale aj ostatné ovocie. Po citrusoch si vypláchnite zuby čistou vodou.
  7. Po vypití kávy, coca coly, čierneho čaju alebo iného nápoja či jedla farbiaceho zuby (detailne sme tento bod popísali v článku „Biela diéta„) si vypláchnite ústa vodou.

Dokonalé zuby

Ako mať biele a zdravé zuby?

Belosť zubnej skloviny nie je prirodzene dopriata každému z nás. Táto vlastnosť zubu je ovplyvnená predovšetkým dedičnosťou a v druhom rade aj životosprávou. Ak pijete veľa kávy, červeného vína alebo fajčíte, vaše zuby skôr či neskôr výrazné zažltnú. Táto estetická chybička krásy je pre mnohých ľudí veľmi frustrujúca. Vplýva na znížené sebavedomie a vážnejším problémom sa stáva hlavne ak vo vašej profesii pracujete so zákazníkmi alebo klientmi. Pre väčšinu ľudí sú zažltnuté zuby rovnako odpudzujúce ako zanedbaný chrup.

Svetoznáma značka Crest vyrábaná v USA už vyše 15 rokov bieli zuby na celom svete. Vyrába zubné pasty, ktoré predlžujú a udržiavajú belosť zubov. Bieliace pásiky značky Crest sú fenoménom a dokážu vybieliť aj najhoršie prípady zafarbení zubov. Široká ponuka produktov vám dáva slobodu vo výbere toho najlepšieho pre vás. V ponuke sú veľmi silné bieliace pásiky, pásiky s rôznymi levelmi bielenia, bieliace pásiky na citlivé zuby a aj pásiky na udržanie bielych zubov. Bieliť zuby sa odporúča približne 1 krát za rok.