Citlivosť zubov pri bielení

Bielenie zubov je niekedy sprevádzané zvýšenou citlivosťou zubov. Tento sprievodný jav je neškodný a prejavuje sa ako mierna bolesť. Ak je bolesť výrazná, pravdepodobne máte zuby citlivejšie a mali by ste siahnuť po bieliacich pásikoch, ktoré poskytujú nižší level bielenia, ale používajú sa dlhodobejšie. Takto dosiahnete rovnaký efekt dokonalo bielych zubov – kúra je miernejšia a rozložená na dlhšie časové obdobie. Ak je citlivosť zubov neznesiteľná, kúru na 1-2 dni prerušte a až potom pokračujte. Táto citlivosť nemá žiadne následky na zdravie vašich zubov. Objavuje sa približne u 30 – 50 % ľudí.

Ako zmierniť citlivosť zubov pri bielení?

Vyhýbajte sa nápojom a citrusovému ovociu, ktoré citlivosť zubov zhoršujú. Najčastejšie sú to veľmi studené a veľmi teplé nápoje. Používajte mäkkú kefku s hustejšími štetinkami a kombinujte ju so špeciálnou pastou na citlivé zuby.

Citlivosť zubov pri bielení

Ak máte vedomosť, že vaše zuby zvyknú byť citlivejšie vplyvom rôznych vonkajších vplyvov, určite si nevyberajte najsilnejšie bieliace pásiky z ponuky. Medzi tieto patria napr. pásiky FlexFit Supreme alebo Professional Brilliance, ktoré majú až hodinovú aplikáciu denne. Čím rýchlejšie a intenzívnejšie bielenie, tým vyššie riziko citlivosti zubov. Na mierne citlivé zuby odporúčame bieliace pásiky Vivid, Glamorous White či veľmi obľúbené Professional Effects. Tieto pásiky majú polhodinú aplikáciu denne. Na veľmi citlivé zuby sú určené pásiky Gentle Routine, ktoré bielia jemne, avšak treba mať na pamäti, že efekt nebude tak výrazný ako pri klasických bieliacich pásikoch s vyšším levelom intenzity bielenia. Bieliace pásiky Gentle Routine sú určené na jemné dobieľovanie zubov.

Naozaj ide o citlivosť?

Dôležitá je aj analýza miernej bolesti, ktorú pri bielení pociťujete. Vyskytuje sa rovnomerne na všetkých zuboch alebo je to skôr pichľavá bolesť na jednom alebo viacerých miestach? Ak ste spozorovali práve túto bolesť, pravdepodobne nepôjde o charakteristickú citlivosť. Na týchto miestach máte pravdepodobne zubný kaz alebo uvoľnenú zubnú výplň (tzv. plombu). Bieliť je možné len zdravé zuby, bez kazov, preto si ich pred bielením dajte skontrolovať u svojho stomatológa a nechajte ho opraviť vám všetky, aj tie najmenšie zubné kazy. Bieliace pásiky bielia len živú časť zuba, vaše plomby nevybielia.