Jednozväzková zubná kefka

Jednozväzková zubná kefka je súbor malej skupiny jemných štetiniek uchopených v rukoväti. Štetiny mávajú dĺžku 6 – 9 mm. Tieto kefky sa používajú na vyčistenie každého zuba zvlášť. Technika čistenia je časovo náročnejšia, ale efektivita čistenia je omnoho vyššia ako s klasickou zubnou kefkou.

Na čo je dobrá jednozväzková zubná kefka?

Kefka je vhodná predovšetkým pre ľudí, ktorých trápia krivé zuby, majú zubné mostíky alebo nosia zubný strojček. Jemne čistí aj odhalené zubné krčky a ťažšie dostupné zadné stoličky.

Použitie jednozväzkovej zubnej kefky

Jednozväzkovou zubnou kefkou by sme mali pomáhať klasickej zubnej kefke v prípade ťažkostí popísaných vyššie. Mala by len doplniť našu ústnu hygienu. Nezabúdajte na pomocníkov pre ťažšie dostupné miesta (medzizubná kefka, zubná niť).

Ako správne používať jednozväzkovú kefku?

Kefka sa používa bez použitia zubnej pasty. Jemne pritlačte štetinky na zub, nechajte ich rozostúpiť sa okolo zuba. Zubný strojček čistite rýchlymi a krátkymi pohybmi. Na bežné čistenie povrchu zubov použite krúživé pohyby. Zadné stoličky prechádzajte jemným trením štetinkami po línii ďasna a zuba.

Jednozväzková zubná kefka sa najčastejšie používa večer po vyčistení zubov klasickou zubnou kefkou. Nie je ju väčšinou nutné používať každý deň, je skôr doplnkom ústnej hygieny ako nevyhnutnou súčasťou. Jej využitie oceníte predovšetkým vtedy keď nosíte zubný strojček. S pomocou jednozväzkovej kefky a medzizubnej kamarátky si zuby so strojčekom vyčistíte omnoho kvalitnejšie ako len s obyčajnou zubnou kefkou. Frekvenciu jej používania si poľahky určíte sami – sledujte len, za aký čas zbadáte jemný povlak na okrajoch zubov či strojčeka.

Aká je výhoda jednozväzkovej zubnej kefky?

Tieto kefky dokonale odstraňujú povlak na zuboch – takýto pocit perfektne čistých zubov po klasickej zubnej kefke nepocítite. Mnohí potvrdzujú, že čistenie síce trvá dlhší čas (aj 30 minút), ale výsledný efekt a pocit stojí za to. Jednozväzkovú kefku navyše môžete používať pokojne aj pri vykonávaní bežnej činnosti, keďže táto zubná kefka sa používa „na sucho“.