Ako si správne umývať zuby?

Správna technika čistenia zubov je alfou a omegou hygieny ústnej dutiny. Ak sa chcete vyhnúť zubnému kazu, zápalu ďasien alebo citlivosti zubov, musíte starostlivo dbať na hygienu ústnej dutiny a nezabúdať na pravidelné preventívne prehliadky u zubára.

Ako si správne vybrať zubnú kefku?

Lacnejšie zubné kefky ponúkajú „medium“, „hard“ alebo „soft“ variantu rozloženia zubných štetiniek. Poobzerajte sa skôr po kvalitnejšej značne zubných kefiek, ktoré majú v ponuke mäkšie a hustejšie zubné kefky. Hustejšia zubná kefka s mäkkými štetinami vám zaručí kompletnú, detailnú, spoľahlivú hygienu celej ústnej hygieny. Do zubnej kefky je potrebné investovať.

Existuje správna technika hygieny ústnej dutiny?

Názory stomatológov sa v správnej technike čistenia zubov rozchádzajú. Všetci sa však zhodujú na určitých pravidlách, ktoré preukázateľne pomáhajú predchádzať zubnému kazu, kameňu, zápalu ďasien či nepríjemnému zápachu z úst. Vždy si pamätajte: „Podstatnejšia je kvalita techniky umývania zubov než časová náročnosť tohto úkonu.“ Na umývanie zubov si vyhraďte približne 3 minúty.

Koľkokrát za deň si umývať zuby?

Ideálne je umývať si zuby ráno aj večer. Zuby si neumývajte hneď po jedle, doprajte im približne 20-30 minút času. Niektoré jedlá totižto spôsobujú mikroskopické dierky v zuboch, ktoré sa ale po čase stratia (napr. citrusové plody, jablká). Najdôležitejšie je večerné čistenie, kedy musíme zbaviť povlaku a zvyškov jedla nahromadeného za celý deň.

Správna technika čistenia zubov

Zubnú kefku držíme pod uhlom 45° a na zuby ju prikladáme čo najjemnejšie. Po zuboch prechádzame jemnými, krúživými pohybmi. Nezvyšujte tlak, nezabezpečíte tak lepšie vyčistenie – môžete si poraniť ďasná. Prejdite zuby po vonkajšej ploche, následne po vnútornej a vrchnej časti. Venujte náležitú pozornosť aj zadným zubom, na ktoré sa často zabúda. Doplňte svoju ústnu hygienu aj medzizubnou kefkou a zubnou niťou, keďže len s ich pomocou s dostanete aj do medzizubných a ťažko dostupných miest, kde sa môže pomaly a nebadateľne tvoriť zubný kaz, ktorý častokrát spozorujete až v neskoršom štádiu.