Citlivosť zubov

Určite ste už niekedy pocítili mierny tlak na zuboch či dokonca bolesť pri pôsobení nejakého vonkajšieho vnemu na zuby – zväčša po konzumácii studených či teplých nápojov. Týmto problémom trpí viac než 20% ľudí.

Príčina citlivosti zubov

Citlivosť zubov vzniká poodhalením dentínu, ktorý sa nachádza pod zubnou sklovinou. Odhalenie spôsobujú rôzne vplyvy, napr. nešetrné čistenie zubov, používanie sódy bikarbóny na bielenie zubov, používanie zubnej kefky s tvrdými štetinkami a pod. Kyslé potraviny, ako napr. citrusy, sú veľkým nepriateľom zubov. Rozpúšťajú povrch zubnej skloviny a tiež môžu viesť k citlivosti zubov. Po konzumácii takéhoto jedla počkajte aspoň 30 minút, kým si umyjete zuby.

Ak je bolesť krátkodobá, nemusí to znamenať vážny problém. Zbystriť pozornosť treba v prípade, ak citlivosť zubov pretrváva dlhodobo aj bez pôsobenia vonkajších vnemov ako je chlap a teplo. Citlivosťou je sprevádzaný napr. zápal zubnej drene.

Citlivosť zubov, ktorá sa prejavuje pri bielení zubov je len sprievodná reakcia zubov na aktívnu bieliacu látku. Je neškodná a nijako nevplýva na zdravie zubov. Po bieliacej kúre odoznie. Ak je citlivosť príliš silná, prerušte bieliacu kúru na 1 – 2 dni alebo zvoľte slabšie bieliace pásiky.

Citlivosť zubovAko liečiť citlivé zuby

V prvom rade nezabúdajte na dentálnu hygienu u stomatológa alebo dentálneho hygienika. Ten vám predvedie správnu techniku čistenia zubov. Používajte zubné kefky s mäkkými štetinkami (napr. Curaprox). Poobzerajte sa na trhu po zubných pastách určených na citlivé zuby – napr. Crest Pro-Health SENSITIVE + ENAMEL SHIELD. Prekonzultujte so svojím stomatológom možnosti vitamínových doplnkov, ktoré majú schopnosť posilniť zubnú sklovinu. V žiadnom prípade si nebieľte zuby sódou bikarbónou – mechanicky si tak obrusujete povrch zubnej skloviny a nenávratne ju poškodzujete.