Ako správne používať zubnú niť?

Zavedenie používania zubnej nite do vašej každodennej hygieny ústnej dutiny je podstatným krokom. Klasická zubná kefka sa nedostane na všetky miesta v ústach a preto potrebuje pomocníka. Medzizubné priestory sú často miestami, kde sa na vyčistenie zabúda a veľmi rýchlo sa začne tvoriť zubný kaz. Navyše, keďže tieto priestory nevidíte, kaz pravdepodobne odhalíte až v jeho vážnejšom štádiu. Technika používania zubnej nite vôbec nie je zložitá – je však dobré si ju vopred naštudovať, aby ste si neporanili ďasná.

Ako si vybrať zubnú niť?

Na trhu je obrovské množstvo zubných nití. Jej výber je preto pre mnohých ľudí náročný a preto siahnu po prvej, akú nájdu. Závisí od vašich preferencií a zručností, ktorú si vyberiete, ale je dobré oboznámiť sa aspoň s pár základnými klasifikáciami nití. Pre začiatočníkov sú vhodné voskované nite – ľahšie sa s nimi pracuje, ale majú nižšiu schopnosť stierania povlaku. Nevoskovanéefektívnejšie pre stieranie povlaku, ale obtiažnejšia je zasa manipulácia s nimi.  V ponuke nájdete nite určené napr. pre – citlivé ďasná, zubné implantáty, zubné strojčeky (tzv. superfloss), určené pre deti a pod.

Existuje bieliaca zubná niť?

Áno. Sú pokryté mikroskopickými časťami kremeňa, ktorý mechanicky odstraňuje pigmenty z povrchu skloviny. Z chemickej stránky sú potom dostupné nite s obsahom peroxidu vápenatého, ktorý rozpúšťa škvrny na povrchu skloviny.

Prečo používať zubnú niť?

Zub sa skladá z 5 plôch. Zubná kefka dosiahne na vonkajšiu, vnútornú a žuvaciu plochu zubu. Do priestorov medzi zubami sa kefka nedostane. Tieto málo prístupné priestory sú v konečnom dôsledkom rajom baktérií spôsobujúcich povlak a tak ohniskom vzniku zubných kazov a nepríjemného zápachu z úst.

Ako správne používať zubnú niť?

Správna technika vás ušetrí od poranenia a zaistí vám kvalitné odstránenie zubného povlaku z medzizubných priestorov.

  1. Použite dostatočné množstvo zubnej nite – aspoň 30 cm. S niťou sa vám bude lepšie manipulovať.
  2. Urobte si slučku a uchopte niť na jednej strane palcom a na protiľahlej ukazovákom – v hornej čeľusti. Pri čistení dolnej použite oba ukazováky.
  3. Pílovitým pohybom (tam a späť, hore a dolu) sa dostanete do medzizubného priestoru. Palec aj ukazovák držte v čo najtesnejšom kontakte so zubom!
  4. Nakoniec stierajte plochu oboch susedných zubov – obkľúčte zub zubnou niťou, vytvorte písmeno C a následne zotrite až pod ďasno.