Dentálna hygiena

Dentálna hygiena predstavuje prevenciu pred vznikom zubných kazov, zápalov a predčasným starnutím zubov. Vykonáva ju dentálny hygienik, resp. bežný stomatológ.

Prečo absolvovať dentálnu hygienu?

Dentálna hygiena sa skladá z niekoľkých úkonov. Najdôležitejším z nich je osvojenie si správnej techniky čistenia zubov, ktorú vám vysvetlí a rovno aj predvedie dentálny hygienik. Vysvetlí vám, ako správne zuby čistiť, ako si vybrať správnu zubnú kefku a zabezpečí vašim zubom komplexnú hygienu.

Štandardne sa skladá z nasledujúcich úkonov:

  • analýza stavu chrupu. Dentálny hygienik prezrie vaše zuby a bude vás informovať, ktorý je v akom stave.
  • vysvetlí vám a nacvičí s vami správnu techniku čistenia zubov,
  • zo zubov odstráni povlak a zubný kameň,
  • zabezpečí liečbu mäkkých tkanív,
  • u detí sa vykonáva aj tzv. pečatenie fisúr (jamky v stoličkách sa zalejú špeciálnou hmotou, keďže tam vzniká zubný kaz najčastejšie),
  • poradí vám, akú zubnú či medzizubnú kefku si vybrať.

Zubná hygiena

Ako často absolvovať dentálnu hygienu?

Stomatológovia odporúčajú absolvovať toto profesionálne čistenie zubov a poradenstvo aspoň každých 6 mesiacov. Vďaka pravidelnej dentálne hygiene odborníkom budete mať:

  • zdravší, belší úsmev,
  • menšie riziko vzniku zubného kazu,
  • menšie riziko vzniku povlaku a predčasného starnutiu chrupu.

Kedy začať s dentálnou hygienou?

Začať s dentálnou hygienou sa odporúča čo najskôr – ideálne už v detskom veku. Pre dieťa by mal byť prvý kontakt so stomatológom pozitívnym zážitkom a preto je vhodné začať s dentálnou hygienou. Dieťa si s veľkou pravdepodobnosťou vybuduje traumu ak navštívite ambulanciu až s bolesťou.

Čo zahŕňa poradenstvo v dentálnej hygiene?

Dentálny hygienik by vám okrem kompletného detailného vyčistenia zubov a zubného kameňa mal poskytnúť aj  náležité informácie k ďalšej starostlivosti o váš chrup. Ukáže vám správnu techniku umývania zubov, keďže tá je kľúčová v predchádzaní zubným kazom či zápalom. Poradí vám, aký typ kefky si zaobstarať – najkvalitnejšie sú zubné kefky s menšou hlavicou a mäkkými, hustými štetinami rovnakej dĺžky. Tvrdá, lacná kefka môže spôsobiť obrúsenie zubnej skloviny. Ku kompletnej ústnej hygiene zubov patrí aj medzizubná kefka a zubná niť. Najdôležitejšie je čistenie zubov večer.