Ako nemať strach zo zubára

Veľký strach zo stomatologického zákroku (ľudovo nazývané „strach zo zubára“) označujeme ako oralofóbiu alebo dentálnu fóbiu. Jej prejavy sú veľmi podobné všetkým ostatným fóbiám, ktoré poznáme – človek pociťuje úzkosť, zvieranie žalúdka, miernu triašku či studený pot. Fóbiou trpí veľké množstvo ľudí – viac, ako by ste čakali. Dokonca až 8 % z nich sa úplne vyhýba návšteve zubára. Až 20% ľudí navštevuje zubára len v akútnych prípadoch či v silných bolestiach. Často títo ľudia okoliu neprezradia svoj problém, pretože ho považujú za detinský. To však nie je pravda. Dentálna fóbia najčastejšie nevzniká bezdôvodne. Jej základom je negatívny zážitok z minulosti.

Nepodceňujte túto fóbiu – nielenže si môžete spôsobiť vážne zdravotné problémy, ale váš stav sa môže vekom zhoršovať až do panických záchvatov. V tomto článku vám poradíme, ako sa postupne tohto strachu zbaviť. Žiadna liečba fóbie nie je jednoduchá a rýchla – majte to na pamäti. Buďte trpezlivý a akonáhle sa dostavia prvé výsledky, pôjde to už samo.

Ako prekonať strach zo zubára

Ako prekonať strach zo zubára

Prvým krokom je, rovnako ako pri ostatných fóbiách, identifikácia príčiny. Definujte, prečo sa vlastne bojíte zubára. Bojíte sa fyzickej bolesti alebo u vás návšteva zubára skôr spôsobuje neprekonateľný psychický stres? Toto je jedna z najdôležitejších otázok, ktorú si musíte zodpovedať. Ak viete príčinu problému pomenovať, viete začať hľadať riešenie.

Majte na pamäti, že spôsoby vykonávania stomatologických úkonov neustále napredujú. To, že ste zažili traumu z bolesti v minulosti neznamená, že ju budete zažívať do konca života. Urobte si prieskum, prečítajte si nejaké odborné články – už v dnešnej dobe sa napr. kazy dajú odstraňovať nielen nepríjemným vŕtaním, ale aj gélom Carisolv. Takisto sa neustále vyvíjajú nové metódy anestézy – nie je ničím výnimočným, že dnes sa aj vŕtanie prevádza úplne bezbolestne. Kde však začať, aby ste svoj problém odstránili?

Nájdite si dobrého zubára

Či už je váš strach založený na vnímaní bolesti alebo na strese, je veľmi dôležité nájsť si stomatológa, ktorému môžete dôverovať a u ktorého sa cítite dobre. Toto je alfou a omegou celého riešenia problému dentálnej fóbie. Opýtajte sa známych, nájdite si referencie zubárov – ak ich nie je dostatok vo vašom meste, poobzerajte sa po okrese. Dobrý zubár je človek, ktorý má ľudský prístup a odborné znalosti, ktoré neustále inovuje. Veľa zubných ambulancií dnes ponúka vstupnú konzultáciu, kde ešte pred prevodom zubnej dokumentácie máte možnosť porozprávať sa s lekárom. Dbajte na prvý dojem a veľa sa pýtajte. Zdôverte sa so svojou fóbiou, diskutujte o možnostiach anestézy a liečby.

Už prvá návšteva „naostro“ u toho správneho zubára môže vašu fóbiu odohnať. Jediná pozitívna skúsenosť s bezbolestným výkonom môže mať zázračný účinok na váš strach. V dnešnej dobe dokonca vznikajú ambulancie, ktoré sa špecializujú na ľudí, ktorý trpia oralofóbiou.