Zápal ďasien

Zápal ďasien je veľmi časté zápalové ochorenie, ktoré sa vyskytuje hlavne u ľudí nad 30 rokov. Zápal je považovaný za infekciu, ktorú spôsobujú hromadiace sa baktérie na povrchu ďasna. Neliečený zápal je nebezpečný, môže viesť k zápalu kosti a vypadávaniu zubov. Prejavuje sa opuchnutými ďasnami citlivými na dotyk, krvácaním ďasien, začervenaním a zápachom z úst.

Príčiny vzniku zápalu ďasien

Najčastejšie spôsobujú zápal ďasien baktérie, ktoré sa od úst dostanú zvonku. Ďalšou príčinou je zubný povlak, ktorý sa na zuboch usádza pri nedostatočne ústnej hygiene. Nasleduje fajčenie, stres, hormonálne zmeny (napr. v tehotenstve) a nedostatok vitamínov. Zapálené ďasná zväčša odhalíte pri čistení zubov zubnou niťou, kedy začnú krvácať. Ak spozorujete krvácanie ďasien aj pri bežnom čistení zubnou kefkou – zápal je už vážnejší. Je potrebné čo najskôr vyhľadať stomatológa, pretože zápal na akomkoľvek mieste v tele sa rýchlo šíri a môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Liečba zápalu ďasien

Domáce spôsoby zmiernenia zápalu

1. Soľ

Zmiešajte 2 dcl vody a 1/2 lyžičky soli. Roztokom si vyplachujte ústa 3 krát denne.

2. Sóda bikarbóna

Do 2 dcl vody vsypte 2 lyžičky sódy bikarbóny. Ústa vyplachujte 3 krát denne.

3. Kokosový olej

Čistým olejom preplachujte ústa niekoľkokrát denne. Kokosový olej je známy širokým spektrom pozitívnych účinkov na organizmus.

4. Aloe vera

Ideálny je gél priamo z listu aloe vera. Naneste ho na zuby a nechajte pár minút pôsobiť. Zopakujte niekoľkokrát denne.

5. Klinčeky

10 klinčekov podržte v ústach cca 30 minút.

6. Propolis

Propolis je všeobecne využiteľný v mnohých oblastiach zdravia. Má protizápalové účinky, preto jeho nanášanie na zapálené ďasná môže zmierniť opuchy. Ak zvolíte propolis s obsahom liehu, pomôže vám zmierniť aj bolesť tým, že ďasno umŕtvi.

Všetky domáce recepty slúžia len na potlačenie príznakov zápalu ďasien – rozvinutý zápal ďasien nevyliečia. Vždy sa obráťte aj na odbornú pomoc.

Liečba zápalu ďasien

Včasná diagnostika zápalu ďasien je hlavným predpokladom rýchlej a pohodlnej liečby. Čím dlhšie budete liečbu odkladať, tým horšie budú následky. Nielenže sa zápal môže rozvinúť do paradentózy, ale aj jeho liečba bude zdĺhavejšia a nepríjemnejšia.

Najprv váš stomatológ odstráni zubný povlak a následne ústnu dutinu vypláchne dezinfekčným roztokom. Nechajte sa poučiť o správnej technike čistenia zubov, aby ste predišli rovnakým chybám, ktoré ste robili v minulosti a ktoré spôsobili zápal ďasien. Absolvujte dentálnu hygienu každý rok.

Zdravé ďasná vám pomôžu udržať aj niektoré zubné pasty. Crest má napr. v ponuke zubnú pastu Pro-Health EXTRA GUM PROTECTION, ktorú môžete zakúpiť v našom eshope.

Prevencia zápalu ďasien

Ak chcete predísť zápalu ďasien:

  • voľte správnu techniku čistenia zubov,
  • používajte mäkšie kefky, ktoré nedráždia ďasná,
  • používajte zubnú niť na medzizubné priestory,
  • vyskúšajte jednozväzkovú kefku, vďaka ktorej vyčistíte aj priestory tesne pod ďasnom pri zube.