Fakty o bielení zubov

Zuby so žltým zafarbením sú v spoločnosti považované za symbol nedostatočnej starostlivosti o svoj vzhľad. Zatiaľ čo v bežnom živote mierne zafarbené zuby nemusia na nikoho pôsobiť odpudivo, hlavne v profesionálnom živote, kedy prichádzate do kontaktu s klientmi či zákazníkmi, môže byť zažltnutý a zanedbaný chrup veľkým problémom. Zozbierali sme pre vás teda niekoľko faktov, ktoré sumarizujú základné poznatky o bielení zubov.

Fakty o bielení zubov

Základné fakty o bielení zubov

  1. Bielenie zubov je chemický proces.
    Bielenie zubov prebieha pôsobením aktívnych látok na povrchu zuba, ktoré odstraňujú zafarbenia na jeho povrchu. Chemický proces najčastejšie spája rôzne zlúčeniny v spojení s peroxidom vodíka. Tieto látky uvoľňujú voľné radikály kyslíka, prenikajú do vonkajšej vrstvy zuba a oxidáciou vytvárajú belšiu farbu. Je to chemický zásah do organizmu, preto je potrebné dodržiavať návod na použitie a používať len overené značky bieliacich pásikov (značka Crest je celosvetovo najpredávanejšia a najobľúbenejšia značka bieliacich pásikov). Ak sa vyhnete tzv. „fejkom“ a budete dodržiavať inštrukcie bielenia – bielenie zubov nemôže nijako ohroziť vaše zdravie.
  2. Bielenie nemá presne stanovenú dĺžku aplikácie a frekvenciu bielenia.
    Existuje množstvo rôznych druhov bieliacich pásikov a všetky z nich majú rôznu dĺžku pôsobenia a frekvenciu používania (napr. 30 minút denne po dobu 21 dní). Záleží od toho, akú intenzitu bielenia vyžadujete (vtedy si vyberáte bieliace pásiky, ktoré majú najdlhšiu dennú aplikáciu ale najkrajší počet dní – napr. Flexfit Supreme). Takisto zvážte intenzitu citlivosti zubov, ktorá sa môže pri bielení objaviť a je neškodná. Ak máte veľmi citlivé zuby siahnete zasa po bieliacich pásikoch, ktoré bielia dlhšie a menej intenzívne (napr. Gentle Routine). Ak sa neviete rozhodnúť, ktoré pásiky si vybrať, pomôže vám naša INFOGRAFIKA alebo TÁTO TABUĽKA.
  3. Biele zuby nebudete mať naveky.
    Ak vám príroda nenadelila prirodzene biele zuby, bielenie zubov vám zabezpečí len dočasné vybielenie zubov. Zpravidla vám vydržia zuby po bieliacej kúre biele približne 1 rok. Ak nejaký výrobok deklaruje viac, majte sa na pozore – skontrolujte si, či je výrobok certifikovaný a či je predajca dôveryhodný. Používaním bieliacich pást či ústnych vôd viete bieliaci účinok predĺžiť.
  4. Návod na použitie nevyhadzujte!
    Všetci máme tendenciu nečítať návody na použitie. Treba mať však na pamäti, že neskladáme nábytok, ale ideme chemicky zasiahnuť do svojho organizmu. Na to, aby bolo bielenie bezpečné, je preto potrebné starostlivo dodržiavať návod na použitie. Každé bieliace pásiky majú iný postup bielenia.
  5. Pre koho je bielenie zubov nevhodné?
    • pre deti a dospievajúci,
    • pre tehotné a dojčiace ženy,
    • pre ľudí, ktorí majú zubné kazy, ochorenia ďasien, odhalené kŕčky alebo extrémne citlivé zuby,
    • pre ľudí, ktorí sú alergickí na zloženie bieliacich pásikov (napr. na peroxid).
  6. Bielenie je individuálna záležitosť.
    Vy a váš priateľ si môžete zakúpiť rovnaký druh bieliacich pásikov a výsledok vôbec nemusí byť rovnaký. Bielenie zubov závisí aj od vášho aktuálneho stavu chrupu, intenzity zažltnutia zubov a životosprávy. Ak fajčíte, bielenie zubov bude postupovať pomalšie a nevydrží tak dlho. Takisto niektoré druhy antibiotík spôsobujú sivé zafarbenie zubov, ktoré nie je možné bieliť.