Prevencia zafarbenia zubov

Hlavnou úlohou bieliacich pásikov je odstraňovať zafarbenie zubov. Ak sú však naše zuby veľmi žlté a nijako proti tomu nebojujeme, bielenie zubov je náročné, výsledok nebude tak dokonalý a bielenie nevydrží tak dlho, ako by malo. Vybielené zuby sú dočasný výsledok, ktorý spravidla vydrží 1 rok. Túto dobu vieme predĺžiť ak budeme zuby udržiavať biele bieliacou pastou a vyhneme sa niektorým potravinám, nápojom či neduhom, ktoré zhoršujú zafarbenie zubov.

Farba zuba je z veľkej miery určená genetikou, ale túto farbu vieme čiastočne meniť. Záleží to od nášho stravovania, veku či aj od druhu liekov, ktoré užívame.

Ako zamedziť zafarbovaniu zubov?

1. Nekonzumujte zafarbujúce potraviny.

Existujú potraviny, ktoré zafarbujú povrch zuba a tým spôsobujú škvrny. K nápojom patrí napr.: červené víno, káva, sladené nápoje, džúsy a čierny čaj. Dokonca aj omáčky, ako napr. paradajková, brusnicová, čučoriedková spôsobujú zafarbujúci povlak. Rovnako silne pigmentované druhy ovocia.

Pri pití skúste používať slamku – zamedzíte tak hromadeniu sa zafarbujúcich látok na povrchu zuba. Zuby si po vypití rizikového nápoja vypláchnite čistou vodou.

Aspoň tesne pred, počas a tesne po bielení dodržiavajte tzv. „bielu diétu“, o ktorej tiež píšeme na našom blogu.

2. Neumývajte zuby po každom jedle. Ústa len vypláchujte!

Čistenie zubov je mechanický pohyb po povrchu zuba. Ak ho vykonávame pričasto a v nevhodnom čase (napr. po konzumácii kyslých jedál), môžeme oslabiť zubnú sklovinu. Platí, že zuby by sme si po citrusoch mali umývať až po 30 minútach. Ideálne je však zuby vypláchnuť po každom jedle/nápoji.

Prevencia zafarbenia zubov

3. Prestaňte fajčiť.

Negatívne vplyvy fajčenia na organizmus sú každému iste známe. Fajčiar má na prvý pohľad výrazne žltší chrup ako nefajčiar. Pravidelný fajčiar má nielen problém zuby vybieliť ale aj biely úsmev udržať.

4. Správna technika čistenia zubov

Dentálna hygiena u stomatológa je ešte stále pre mnohých ľudí neznámy pojem. Nejde len o hĺbkové vyčistenie zubov a ústnej dutiny odborníkom, ale aj o inštruktáž správnej techniky čistenia zubov, ktorú potom vykonávame doma. Ak si budete zuby čistiť nesprávne, zafarbeniu sa pravdepodobne nevyhnete. Nezabúdajte na zubnú niť či medzizubnú kefku.

5. Bieliace pasty

Bieliace pasty sú určené na udržiavanie bieleho úsmevu. Značka Crest ponúka najobľúbenejšiu zubnú pastu Brilliance.